2.1 Versterken van een toekomstbestendige arbeidsmarkt
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Bedrijven in Oss beschikken op het juiste moment over de juiste hoeveelheid mensen, met de juiste kwalificaties op de juiste plek. Meetbaar in een lagere werkloosheid en een afname van het aantal en de looptijd van vacatures
- We brengen talentontwikkeling en valorisatie tussen onderwijsinstellingen en (MKB)bedrijven tot stand
- We interesseren hoger opgeleid talent voor onze lokale arbeidsmarkt
Voor overige arbeidsmarkt-doelstellingen zie programma 2. Werk, inkomen en onderwijs.
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De werkloosheid in Oss is de laatste jaren flink gedaald van 4,4% naar 2,2% (tot onder het landelijke gemiddelde). Het aantal banen is boven de 43.000 gestegen. Het aantal vacatures loopt op. Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Ondernemers moeten steeds meer moeite doen om gekwalificeerd personeel te vinden en te houden. Vanuit ons team economische zaken we meer dan 100 hbo studenten gestimuleerd om naar Oss te komen door ze via stages en masteropleidingen te verbinden aan het bedrijfsleven. Binnen het programma vitale economie begeleiden we zelf ook studenten voor onderzoek naar de kansen van de haven en het spoor, duurzame verpakkingen en agrifood.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We namen deel aan een aanvraag voor ondersteuning uit het Rif (regionaal investeringsfonds van ministerie) voor ROC's op het gebied van data awareness. Deze is toegekend en hiervoor wordt een leerlijn ontwikkeld op mbo niveau die leerlingen opleidt voor data gedreven beroepen in de toekomst.
- In 2020 startten we als gemeente al met steun voor het project Open Badges. Dit project is een voorbeeldproject in Brabant op het gebied van talentontwikkeling op basis van vaardigheden. Dit project wordt uitgevoerd door de Talentencampus. Dit jaar kregen we subsidie van de provincie Noord-Brabant om het project Open Badges verder uit te breiden.
- We ontvingen subsidie van de provincie Noord-Brabant voor het project Digitale Werkplaatsen Oss. Dit project wordt uitgevoerd door de Talentencampus. Met dit project wordt digitalisering, robotisering en automatisering bij bedrijven gestimuleerd door de inzet van studenten.
- We startten het project hybride leeromgeving Pivot Park op. Daarvoor kregen we subsidie van de provincie Noord-Brabant en gaven vanuit dit programma ook een bijdrage aan dit project. In een hybride leeromgeving wordt een omgeving gebouwd bij bedrijven of op campussen, waarin studenten ter plaatse vaardigheden kunnen opdoen in bepaalde vakgebieden. Op deze manier worden onderwijs en bedrijfsleven fysiek verbonden om daarmee aantrekkingskracht van hoogopgeleid talent te vergroten. De Talentencampus voert dit project uit.
- We hebben Oss op de kaart gezet via deelname aan online events en campagnes als aantrekkelijke woon- en werkstad bij studenten.
- We hebben studenten begeleid met minor opdrachten en stages.
- Er is via een bestuursopdracht speciale aandacht besteed aan huisvesting en integratie van arbeidsmigranten. Voor het onderdeel huisvesting is een plan van aanpak opgesteld en een planning gemaakt. Er wordtzowel beleidsmatig als m.b.t. passende locaties gewerkt aan grootschalige(re) huisvesting in de gemeente Oss. Overbewoning wordt in kaart gebracht en waar mogelijk aangepakt. Beleid wordt opgesteld om verkamering terug te dringen, overlastsituaties aan te pakken en er wordt gewerkt aan een veilige en leefbare omgeving. Het onderdeel Integratie en Participatie van internationale werknemers is regionaal opgepakt vanuit de Regio Deal. Er zijn drie scenario’s ontwikkeld voor een Migratie Informatiepunt om integratie en participatie van internationale werknemers te bevorderen. Over de financiering hiervan zijn/worden gesprekken gevoerd met het ministerie van BZK en de VNG. Het dienstverleningsconcept (in ontwikkeling) voor integratie en participatie voor de gemeente Oss sluit in 2022 aan bij het landelijk (voorkeur want één benchmark) of Brabant breed gekozen scenario.