2.1 Veilige woon- en leefomgeving
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- We verbeteren de objectieve en subjectieve veiligheid door samen met de partners de slachtofferkans te beperken, de pakkans te vergroten en de aangifte bereidheid onder slachtoffers te verhogen.
- Bij langdurige ernstige woonoverlast zetten we in op een ketengerichte aanpak om met partners integraal op te treden.
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De aanpak van vergaande woonoverlast is een terugkerende taak. Afgelopen jaar hebben we gezien dat de tijd waarin we leven zorgt voor uitdagingen in de leefomgeving van mensen en dat de ervaren woonoverlast is toegenomen. Dit zien we terug in het aantal complexe casussen dat via het model Aanpak ter Voorkoming van Escalatie (AVE) is opgepakt en in de gevoelde noodzaak om zorg en veiligheid beter met elkaar te verbinden.
Het verbeteren van de objectieve en subjectieve veiligheid is tevens een doorlopend proces waarbij we per jaar bekijken waar er extra inzet nodig is. In 2021 hebben we dit met name gekoppeld aan de aanpak en maatregelen rondom het COVID-19 virus en de bijbehorende impact.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We streven naar meer verbinding, gezamenlijke aanpak en gedragen verantwoordelijkheid voor de thema’s die op de domeinen en zorg en veiligheid spelen. We hebben hierbij een eerste stap gezet met het opstellen van een prioriteitenagenda Zorg en Veiligheid. Het geeft op hoofdlijnen een overzicht van de thema’s die spelen op het snijvlak zorg en veiligheid.
- We hebben op basis van de prioriteitenagenda besloten om aan de slag te gaan met de volgende thema’s: doorontwikkeling Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE), doorontwikkeling aanpak complexe casuïstiek en goede verbinding tussen interne bestuurlijke/ambtelijke overlegstructuur op het gebied van Zorg en Veiligheid.
- We werken structureel samen met wijkcoördinatoren, wijkagenten, boa’s en andere betrokkenen om vroegtijdig (woon)overlast aan te pakken.
- We legden (bestuurlijke) maatregelen op bij ernstige (woon)overlast of huiselijk geweld. Dit aan de hand van het AVE model zodat zorg en veiligheid maar ook preventie, vroeg signalering en repressie elkaar aanvullen tot een totaal aanpak passend bij de casus.
- We zetten samen met partners in op de Schadewijk door middel van de integrale opdracht vanuit programma Schadewijk. Team veiligheid participeert hierin.
- We hebben een analyse gemaakt van de huidige aanpak van nazorg aan ex-gedetineerden. In 2022 gaan we aan de slag om de rollen en taken beter vorm te geven.
- We hebben de pilot samenwerking Proeftuin Ruwaard en Justitiële keten, waarbij we straf afdoeningen in een vroegtijdig stadium koppelen een zorgbehoeften, afgerond en zetten in 2022 in op een vervolg van de pilot.
- We zijn, samen met de collega’s van zorg, ervaring aan het opdoen met de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (WvGGZ) die per 2020 van kracht is. Samenwerking met de GGZ hierin zal een belangrijk thema zijn.
- We participeren in projecten die zorg en veiligheid raken zoals bij Koers en Kansen, KetenveldNorm Signalenoverleg, de driehoek Beschermd wonen en de Toegang.
- We zetten in op deskundigheidsbevordering van de procesregisseurs. Dit doen we onder andere in samenwerking met het Zorg- en Veiligheidshuis.
- Door de veranderende rol als regisseur in het proces voetbal trekt de gemeente nauwer op met politie en de BVO (Betaald Voetbalorganisatie) Top Oss. Dat heeft geleid tot een koppeling van een gebiedsverbod aan een stadionverbod. Op deze manier trekken we integraal op en pakken we overlast effectiever aan.
- Taakverzwaring en –verbreding hebben ertoe geleid dat we hebben ingezet op het anders vormgeven van de organisatorische invulling van veiligheid en dat we een plan hebben opgesteld voor versteviging van de crisis- en rampenbestrijding en het beleidsmatige werkveld. Dit geven we in 2022 vorm.