2.1 Zorg en ondersteuning in de Wmo
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Mensen kunnen zichzelf redden, doen mee aan het sociale leven en hebben het gevoel dat ze erbij horen
- Goede basisvoorzieningen en ondersteuningsmogelijkheden in de wijk
- Passende (specialistische) zorg voor mensen die het nodig hebben
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
We hebben gewerkt aan onze drie hoofdthema’s van de lokale Wmo: werken aan een sterke sociale basis, zorgen voor ondersteuning van inwoners in kwetsbare posities zodat ze het zelf redden en zorgen voor een vangnet voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid. Per thema lichten we aan de hand van de activiteiten toe hoe we aan deze doelstellingen hebben gewerkt.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
We hebben gewerkt op basis van de drie hoofddoelen van de lokale Wmo:
Hoofdthema 1 lokale Wmo: Werken aan een sterke sociale basis
- ONS welzijn werkt sinds 2021 met 6 Multidisciplinaire wijkteams van 0-100 waarvan 2 wijkteams voor de dorpen en stadjes. De teams bestaan uit sociaal werkers voor volwassenen en de jeugdprofessionals. Het aantal opbouwwerkers is in 2021 uitgebreid waarmee alle Multidisciplinaire wijkteams beschikken over professionals die collectief werken en de sociale basis ondersteunen. Daarin werken zij samen met inwoners, vrijwilligers en wijkcoördinatoren. De Multidisciplinaire teams zijn onderdeel van de brede sociale teams waarvan de consulenten Wmo/Jeugd en W&I en SHV van de gemeente Oss onderdeel zijn.
- De wijkfoto Oss is sinds september 2021 beschikbaar. De opbouwwerkers van ONS Welzijn en de wijkcoördinatoren hadden naar aanleiding van de wijkfoto de gesprekken met de inwoners voor de sociale agenda voorbereid. Vanwege COVID-19 zijn deze gesprekken uitgesteld naar 2022.
- In 2021 sloten we een nieuwe subsidieovereenkomst met ONS welzijn af. Met duidelijke doelen en resultaten voor jongerenwerk, Wmo, jeugdzorg, Sociale Raadslieden.
- Concrete prestatiedoelen en daarbij horende prestatie-indicatoren en meetinstrumenten hebben we geformuleerd t.b.v. het professioneel jongerenwerk.
- Voor de Wmo is de volgende resultaatdoelstelling afgesproken: Op 1 januari 2023 is de inzet van sociaal werkers verschoven van minder (30%) individuele inzet (trajecten) naar meer (70%) collectieve, groepsgerichte inzet.
- Vanuit de visie ‘Thuis in de Buurt’ lopen in 6 kernen en dorpen trajecten om te komen tot een passend activiteitenplan, bedrijfsplan en exploitatiemodel.
- We hebben de inzet van straatcoaches geëvalueerd en op basis daarvan het contract met Secutor Security verlengd tot eind 2022.
- We hebben onderzocht wat mantelzorgers nodig hebben aan informatie en advies, zodat we samen met ONS Welzijn in deze behoefte kunnen voorzien. Samen met ONS welzijn besteden we continu aandacht aan de ondersteuning van mantelzorgers en onze communicatie hiervoor. Wij proberen zoveel mogelijk ook ‘onbewuste’ mantelzorgers te spreken en te ondersteunen waar nodig.
- We hebben initiatieven van inwoners gefaciliteerd vanuit ons innovatie/transformatiebudget. Een deel van de middelen is beschikbaar gesteld voor activiteiten van bewoners via het project Lief en leedstraten. Oss Innoveert blijft beschikbaar voor nieuwe initiatieven op zorg en welzijn.
- We streven naar meer verbinding, gezamenlijke aanpak en gedragen verantwoordelijkheid voor de thema’s die op de domeinen en zorg en veiligheid spelen. We hebben hierbij een eerste stap gezet met het opstellen van een prioriteitenagenda Zorg en Veiligheid. Het geeft op hoofdlijnen een overzicht van de thema’s die spelen op het snijvlak zorg en veiligheid.
- We hebben op basis van de prioriteitenagenda besloten om aan de slag te gaan met de volgende thema’s: doorontwikkeling Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE), doorontwikkeling aanpak complexe casuïstiek en goede verbinding tussen interne bestuurlijke/ambtelijke overlegstructuur op het gebied van Zorg en Veiligheid.
Hoofdthema 2 lokale Wmo: Zorgen voor ondersteuning van inwoners in kwetsbare posities zodat ze het zelf redden
- Om de basis op orde te krijgen heeft de gemeentelijke team uitvoering WMO extra middelen ontvangen. Hierdoor is de formatie in 2021 op orde.
- We hebben de opdracht voor sociale teams geformuleerd en geïmplementeerd in samenwerking tussen gemeente Oss en Ons welzijn. Hierin zijn ook de verbeterpunten zijn geformuleerd.
- In de 6 wijken van Oss werken de consulenten (WMO, SHV en W&I en Jeugdzorg) en de medewerkers van ONS welzijn in de Sociale Teams samen. In casuïstiek vinden ze elkaar en benutten elkaars expertise.
- De Samenwerkwijze is verbreed naar de andere gebieden van de onze gemeente. De verbreding loopt volgens plan en de werkwijze wordt door de deelnemende organisatie steeds meer verankerd in hun handelen en visie. Hiervoor kan scholing en ontwikkeling vanuit het leerhuis gevolgd worden.
- Om complexe cliëntvragen goed op te pakken is het afwegingsproces verbeterd. In dit proces wegen we steeds af vanuit welk zorg- of ondersteuningskader (Wmo algemeen, Wmo beschermd wonen en maatschappelijke opvang of doorverwijzen naar de WLZ of Zvw) de inwoner het beste geholpen kan worden.
- We evalueerden de Proeftuin in 2021. Resultaten delen we in 2022 met de gemeenteraad.
- In wijkcentrum de Haard experimenteren we vanuit de transformatieregeling met de omslag van maatwerk Dagbesteding naar algemene voorziening voor ontmoeten. De lange sluiting van de wijkcentra, door COVID-19, heeft een vertragend effect op deze ontwikkeling.
- In 2021 is besloten om ook voor Huishoudelijke Verzorging te gaan werken met gedifferentieerde tarieven. Voor nieuwe inwoners geldt dit al vanaf de zomer, in 2022 voeren we dit door voor alle inwoners Huishoudelijke Verzorging (HV).
- Eind 2021 besloten we om in 2022 te starten met twee innovatieve pilots rond HV:
- De algemene voorziening HV waarmee inwoners langer zelfstandig hun huishouden kunnen voeren.
- Een wijkgerichte inzet van HV. Daarmee versterken we het wijknetwerk en kunnen we beter signaleren en verbinden.
- In 2021 is een onderzoek opgestart voor het inrichten van een scootmobiel/vervoersvoorzieningenpool. In 2022 zal hierover besluitvorming plaatsvinden.
- We zorgen voor een betere overgang 18-/18+ door tijdige afstemming bij indicaties die doorlopen van jeugdzorg naar Wmo. Oss is actief in het regionale aanjaagteam 18-/18+. Dit is een diverse club met vertegenwoordigers van (jeugd)zorgaanbieders en beleids- en kwaliteitsmedewerkers van gemeenten (jeugd en Wmo). Met dit aanjaagteam volgen we de landelijke ontwikkelingen rondom de integrale aanpak 16-27 jaar op de voet.
- In 2021 zijn we gestart met het ontwerpen van een Dashboard Sociaal Domein Oss. Het dashboard levert inzicht voor het brede Sociale Domein onder andere in gebruik, trends, kosten, cliënt ervaringen. Het levert ons management- en sturingsinformatie op waarnaar we kunnen handelen. Het dashboard Sociaal Domein is in ontwikkeling.
- We hebben een lokaal implementatieplan PGB gemaakt waarmee de kaders en randvoorwaarden duidelijker worden om te kunnen voldoen aan onze gemeentelijke verantwoordelijkheid. Besluitvorming, inclusief ASD-advies, volgt in 2022.
- In 2021 is het proces van kwaliteit, toezicht en handhaving voor de Wmo geanalyseerd. Er ligt een aanpak voor het integraal inrichten en uitvoeren van het proces van toezicht en handhaven op kwaliteit en rechtmatigheid van zorg en ondersteuning binnen de Wmo. Regionale afstemming en besluitvorming volgt in 2022.
- Het landelijk programma Geweld Hoort Nergens Thuis (GHNT) is gestart met de ambitie om een doorbraak te realiseren in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM).
- In 2021 is een integrale lokale aanpak Geweld Hoort Nergens Thuis gemaakt aansluitend op het regionaal programma Geweld Hoort Nergens Thuis.
- De visie gefaseerd samenwerken aan veiligheid is bestuurlijk omarmd wat een cruciale randvoorwaarde is voor een effectieve en duurzame aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM).
- In 2022 volgt een lokale uitvoeringsagenda Huiselijk Geweld Kindermishandeling.
Hoofdthema’s 3 lokale Wmo: Zorgen voor een vangnet voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid.
- We zijn gestart met de uitvoering van de regionale ontwikkelagenda Opvang, ondersteuning en zorg voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid.
- We hebben een maatschappelijke kosten baten analyse uitgevoerd naar opvangmogelijkheden voor structurele overlastgevers.
- We hebben een monitor met het Trimbos Instituut opgezet voor psychische kwetsbaarheid, waarmee we de komende jaren meer data gestuurd willen gaan werken.
- We hebben één meldpunt Zorg en Overlast gerealiseerd, in plaats van vier verschillende meldpunten.
- We hebben een meld- en interventie en consultatieteam (MICT) ingericht dat 24/7 bereikbaar is om te de-escaleren en inwoners naar juiste zorg toe leidt.
- We hebben een lokale investeringsagenda opgesteld waarmee we de basis op orde willen brengen in de gemeente Oss, conform de doelen in de ontwikkelagenda.
- We hebben een locatie gevonden voor een time-out voorziening en de aanbesteding en overeenkomst voor deze regionale voorziening afgerond.
- We hebben een straatdokter gevonden die medische zorg gaat verlenen aan dak- en thuislozen.
- We hebben een overeenkomst met Stichting Barka afgesloten om arbeidsmigranten naar werk of land van herkomst te begeleiden.
- We voldoen aan alle eisen van Norm van Opdrachtgeverschap voor de doordecentralisatie Beschermd Wonen.
- We hebben een concreet ‘Regionaal uitvoeringsplan brede aanpak dak- en thuisloosheid opgesteld’.
- We hebben afspraken gemaakt met woningcorporaties en aanbieders in de regio over het urgentieproces voor woningen wanneer inwoners uitstromen uit opvang.
- We hebben vanuit de lokale investeringsagenda capaciteit vrij gemaakt om de samenwerking tussen Zorg en Veiligheid te versterken en hebben hier een ontwikkelagenda met acties voor opgesteld.
- We hebben met ONS Welzijn gewerkt aan doorontwikkeling van expertise en samenwerking voor de doelgroep ‘Psychisch kwetsbaar in de wijk’.
- We hebben in de uitvoering stappen gezet in het ‘Project regionale toegang’, formats gemaakt en leersessies georganiseerd om de nieuwe werkwijze te bevorderen in de regio.
- We hebben een nieuwe overeenkomst 2023 met het Verdihuis opgesteld waarin de transformatie van de Maatschappelijke Opvang in speerpunten is uitgewerkt.
- We hebben extra nachtopvang bij de maatschappelijke opvang gerealiseerd om meer dak- en thuislozen te kunnen opvangen.
Wat hebben we specifiek vanwege COVID-19 gedaan?
- We hebben COVID-19 opvang gerealiseerd bij het Verdihuis wanneer er sprake was van een lockdown.
- Wijk- en buurthuizen zijn vanwege COVID-19 minder open geweest. De geïndiceerde dagbesteding is wel opengebleven en ook de inloopvoorzieningen zijn waar mogelijk open gebleven.