2.2 Jeugdhulp
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- We organiseren hulp voor de jeugdige zo dicht mogelijk bij huis, nabij het gezin
- We zorgen voor passende (specialistische) jeugdhulp voor de jeugdigen die dit nodig hebben. Daarbij zijn we kritisch op de reikwijdte van gespecialiseerde jeugdhulp om de meeste kwetsbare jeugdigen te kunnen blijven helpen
- We versterken de (gemeentelijke) toegang en verbinden deze met partners uit de jeugdketen zoals consultatiebureau, voorschoolse voorzieningen en onderwijs
- We beschermen jeugdigen bij onveilige situaties
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De doelstellingen voor jeugdhulp zijn steeds uitgangspunt in onze beleidsontwikkeling en uitvoering. Concreet per doelstelling is de stand van zaken als volgt.
- Onze toegang zet in op meer gezinsgericht en ambulante specialistische jeugdhulp, waar nodig wordt verblijf zoveel mogelijk nabij het gezin georganiseerd.
- Er zijn nieuwe afspraken gemaakt met het onderwijs over inzet en financiering (jeugd)hulp, we zetten alleen jeugdhulp in wanneer dit valt binnen de jeugdwet, sturen op WLZ indicaties en zijn kritisch op waar de oorzaak van problemen ligt; jeugdige (jeugdwet), volwassenen (WMO, WLZ of ZVW).
- Ons CJG is aanwezig binnen het onderwijs, consultatiebureau en kinderopvang/buitenschoolse opvang.
- Extra aandacht in 2021 en 2022 voor scholing medewerkers CJG op signaleren en oppakken van onveilige situatie, nauwe samenwerking met VeiligThuis, Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdbescherming.
Grote verandering dit jaar was dat het Rijk op basis van onderzoek en arbitrage, extra middelen heeft toegezegd en gegeven aan gemeenten. Dit krijgt een vervolg in de Hervormingsagenda Jeugd. Het grote tekort aan middelen voor jeugdhulp, dat in afgelopen jaren vanuit de algemene middelen werd aangevuld, kunnen we daarmee afdekken. Het vraagstuk van kostenbeheersing komt enigszins in een ander licht te staan, maar blijft een aandachtspunt, ook al omdat nog onduidelijk is of deze extra middelen vanuit het Rijk structureel zijn en in welke omvang.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We hebben uitvoering gegeven aan de ontwikkelagenda jeugd.
- In aansluiting op de Inkoop 2022 hebben we de nieuwe werkwijze voor toewijzing jeugdhulp en het nieuwe productenboek gespecialiseerde jeugdhulp bij CJG en huisartsen geïmplementeerd. Wij hebben de administratieve en financiële processen bij backoffice jeugd opnieuw ingericht, zodat zorgtoewijzing en facturatie vanaf 2022 lokaal kan plaatsvinden. De verordening en beleidsregels zijn aangepast aan de nieuwe inkoop.
- We hebben de inzet van onderwijscontactpersonen vanuit het CJG ingevoerd en gemonitord.
- We hebben de pilot POH GGZ Jeugd verlengd en monitoren de opbrengst.
- We hebben de invoering van het gewijzigde woonplaatsbeginsel gerealiseerd door het omzetten van jeugdhulp voor de betreffende jeugdigen.
- We hebben extra afspraken gemaakt met het CJG om de opnamestop bij de Gecertificeerde Instellingen (deels) op te vangen. Regionaal is daarbij ook een plan van aanpak wachtlijsten opgesteld.
- Regionaal is de notitie Reikwijdte jeugdhulp-onderwijs vastgesteld en besproken op een bestuurlijke themabijeenkomst van jeugdhulp en (samenwerkingsverbanden) onderwijs. Hierin is taak- en verantwoordelijkheidsverdeling op het grensvlak van passend onderwijs, jeugdzorg en Participatiewet vastgelegd.
- We hebben onze bijdrage geleverd aan de regionale beleidsontwikkeling door voorzitterschap en deelname aan het regionaal beleidsteam, deelname aan het regionaal regieteam, voorzitterschap controllersoverleg jeugd, deelname in het regionale inkoopteam zowel vanuit beleid als vanuit control, deelname aan de regionale werkgroep Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, deelname aan het regionale aanjaagteam 18-/18+.
- We hebben het werken volgens het (nieuwe) handelingsprotocol Veilig Thuis vervolgd en de inzet en samenwerking van VT en jeugdbeschermingspartners met de lokale teams bij bescherming van jeugdigen in onveilige situaties begeleid. We hebben de aanpak Geweld Hoort Nergens Thuis lokaal opgepakt en besproken met lokale bestuurders jeugd, Wmo en veiligheid. De visie Gefaseerd Samenwerken aan Veiligheid is omarmd. Als onderdeel daarvan implementeren we de Top 3 methodiek. We hebben een plan van aanpak opgesteld voor vertaling van het kwaliteitskader lokale teams en veiligheid van de VNG.
- Bestuurlijk participeerden we actief in de gesprekken over de doorontwikkeling van het zorglandschap met specialistische jeugdhulp aanbieders. Daarin bespreken we de transformatie opgaven gericht op dat meer jeugdigen dichtbij thuis geholpen worden en waar dat niet kan gezinsgerichte hulp krijgen bij voorkeur binnen pleegzorg of gezinshuizen.
- Regionaal (RIOZ) is de inkoop en aanbesteding van de gespecialiseerde jeugdhulp vanaf 2022 afgerond. Wij vervulden het regionaal bestuurlijk (gedeeld) en ambtelijk opdrachtgeverschap.
- Het regionaal monitoringsysteem om zicht te houden op inzet lokale en specialistische jeugdhulp is opgezet en wordt begin 2022 geïmplementeerd.
- Wij regelden ondersteuning aan jeugdhulpaanbieders in het kader van COVID-19 via onze regionale inkooporganisatie RIOZ.
- Regionaal is een plan voor integrale aanpak 16-27 jaar opgesteld en besproken in een bestuurlijke bijeenkomst voor wethouders jeugd, Wmo en Participatiewet. Lokaal hebben we een eerste verkenning voor verbetering van het werkproces hiervoor gedaan.
- We geven samen met 10 gemeenten uitvoering aan de methodiek STORM (depressie preventie voor jongeren)
- We hebben Spoedeisende zorg (SEZ), geëvalueerd en de contracten verlengd.
- Wij hebben in aansluiting op het AEF-rapport verkend welke mogelijkheden wij hebben voor kostenbeheersing bij jeugdhulp. Behalve inzet van de POH GGZ Jeugd, is bijvoorbeeld ook lokale monitoring van jeugdhulpgebruik en financiën van belang.
- Wethouders zijn in gesprek geweest met cliëntenraden en jongeren en hebben de opbrengsten geïmplementeerd in beleid.
- Er is onderzoek gedaan naar het behouden en werven van pleegouders, en er is media-aandacht geweest in de Week van de Pleegzorg.
- Kostenbeheersing in de jeugdhulp is een belangrijk aandachtspunt; we hebben een analyse van mogelijkheden hiervoor gemaakt in samenwerking met een onderzoeksbureau. Een deel van de maatregelen, bijvoorbeeld POH GGZ wordt al aan gewerkt.
- Wij regelden ondersteuning aan jeugdhulpaanbieders in het kader van COVID-19 via onze regionale inkooporganisatie RIOZ.