2.2 Arbeidsmarkt
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Bedrijven in Oss beschikken op het juiste moment over de juiste hoeveelheid mensen, met de juiste kwalificaties op de juiste plek
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Begin 2021 waren we vooral bezig met het zo goed mogelijk ondersteunen van bedrijven in het licht van de COVID-19 maatregelen met van-werk-naar-werk activiteiten. Inmiddels is er vooral sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Zowel regionaal als lokaal hebben we daar aandacht voor. Een goede aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven is daarvoor een belangrijk element. Samen met De Leijgraaf en de Talentencampus werken we hieraan.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- In het Regionaal Werkbedrijf Noordoost-Brabant, als netwerkorganisatie van gemeenten, sociale partners, het UWV en SW-bedrijven, harmoniseren we de dienstverlening aan werkgevers in de regio, maken we afspraken over arbeidsmarktvraagstukken en zorgen we dat we minimaal voldoen aan de banenafspraak in het sociaal akkoord. Doel van de regio (met 16 gemeenten) is dat eind 2021 daarvoor 6358 banenafspraken actief zijn; realisatie is meestal boven deze doelstelling. In het voorjaar 2021 was dat al zo, de cijfers eind 2021 zijn nog niet bekend. Als werkgever heeft de gemeente Oss 26,71 fte gerealiseerd (het doel was 29).
- We investeren in Noordoost Brabant Werkt met menskracht en middelen, op bestuurlijk en strategisch niveau. Ook nemen we deel aan de pijlers Regionaal Werkbedrijf en Jongerenaanpak gericht op voortijdig schoolverlaters (VSV)/kwetsbare jongeren. Onze actieve deelname in Noordoost Brabant Werkt leidt tot regionale projecten voor arbeidsmarktbeleid en tot een gezamenlijke aanpak die uitval van jongeren tegengaat. Jaarlijks dragen we hier € 1 per inwoner aan bij.
- We werken samen met onderwijs en ondernemers in de projectorganisatie van de Talentencampus, voor verbinding onderwijs en bedrijfsleven in learning communities, banenmarkt etc. In 2021 hebben wij specifiek geïnvesteerd in de ontwikkeling van Open Badges, als manier om skills voor de arbeidsmarkt zichtbaar te maken. Ook hebben we een aanvraag ingediend bij UNESCO om deel uit te kunnen maken van het Learning City netwerk.
- De gemeente Oss, ROC de Leijgraaf en ondernemers ontwikkelen arrangementen die aansluiten bij de huidige vraag en inspelen op de toekomstige vraag op de arbeidsmarkt (PPS). Het project BIM5 is afgerond en wordt via de Talentencampus voortgezet als learning community Smart Building.
- We hebben een position paper voor MBO in Oss opgesteld. Dat bepaalt ons gesprek met het Koning Willem 1 College, waarmee ROC De Leijgraaf is gefuseerd.